Despre AVC

Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat de medici pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive.

CE ESTE UN AVC?

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

TIPURI DE AVC

Accidentele vasculare cerebrale sunt de 2 tipuri:

  1. AVC ischemice – cauzate de blocarea unei artere care alimentează creierul cu oxigen și substanțe nutritive de către un cheag de sânge
  2. AVC hemoragice – cauzate de ruptura unui vas de sânge și acumularea sângelui în interiorul creierului (hemoragie cerebrală) sau la suprafața creierului (hemoragie subarahnoidiană).

Când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este temporară (de obicei nu mai mult de o oră), se numește atac ischemic tranzitor (AIT). Acesta nu determină simptome pe termen lung dar este de asemenea o urgență medicală pentru că poate fi urmat de un AVC ischemic sever.

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

CÂT DE GRAV ESTE UN AVC?

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Un procent semnificativ de pacienți care suferă un AVC decedează în primele 30 de zile după AVC iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

CUM RECUNOȘTI SEMNELE UNUI AVC?

Semnele și simptomele unui accident vascular apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava, în funcție de tipul accidentului vascular și de zona din creier afectată. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.

Cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC sunt următoarele:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.

Semnele unui AVC pot fi extrem de variate și depind de regiunea din creier afectată de accidentul vascular cerebral. Totuși, cel mai frecvent este afectată o anumită regiune a creierului care atunci când este distrusă va duce la paralizia mâinii și/sau a piciorului și tulburări de vorbire. Pentru a facilita recunoașterea rapidă a acestor semne, în întreaga lume se utilizează scala (testul) FAST ce trebuie aplicat ori de câte ori există suspiciunea că un pacient a suferit un AVC.

Metoda de utilizare a testului FAST de recunoaștere rapidă a unui AVC este următoarea:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
  • Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA” – trebuie să sunați imediat la 112! Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.

CUM SE STABILEȘTE DIAGNOSTICUL DE AVC?

Diagnosticul de AVC se stabilește pe baza semnelor clinice și a investigațiilor imagistice. Astfel, orice persoană cu semne clinice sugestive pentru un AVC trebuie să ajungă cât mai repede la un spital unde poate fi efectuat un CT cerebral. Examenul CT cerebral poate să confirme diagnosticul de AVC sau poate să evidențieze modificări sugestive pentru afecțiuni cu semne clinice similare unui AVC. În situații foarte rare, când semnele clinice nu sunt foarte caracteristice unui AVC, poate fi necesară efectuarea unui examen RMN pentru a confirma sau infirma diagnosticul de AVC.

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă și proceduri endovasculare (trombectomii) pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut.

Spitale în care se poate realiza tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu accident vascular cerebral ischemic acut

Articole Recente

  • Viața după un AVC
    Accidentele vasculare afectează oamenii în moduri diferite. Unele persoane care au suferit un accident vascular vor rămâne cu sechele neurologice ...
  • Situația AVC în România
    Cele mai bune estimări disponibile la acest moment arată că în România au loc anual un număr de aproximativ 60.000 - 70.000 de accidente vasculare ...
  • Tratamentul AVC
    Tratamentul și recuperarea sunt diferite pentru fiecare tip de AVC în parte. I. Tratamentul de urgentă al AVC ischemic (în primele ore după sosirea ...
  • Care este riscul meu de AVC?
    Riscul de a suferi un AVC variază în funcție de mulți factori și trebuie apreciat pentru fiecare persoană în parte....
  • Despre AVC
    Accidentul vascular cerebral (AVC) este termenul utilizat de medici pentru a descrie faptul că o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei ...